DPH Makarska: Hajduk je klub svih nas, za sva vrimena

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook

Makarska rivijera je veliko središte ljubavi prema Hajduku što je i pokazala nedavna utakmica s lokalnim HRNK Zmajom iz Makarske. O radu tog Društva prijatelja Hajduka razgovarali smo s Bojanom Filipovićem, njihovim predsjednikom.

Ne tako davno Hajduk je stigao u goste cijeloj Makarskoj rivijeru. Atmosfera je bila sjajna, vidi se privrženost Makarana za Bijele. Kakvi su dojmovi nakon prekrasnog druženja s igračima ?

– Dojmovi su odlični. Hajduk je proveo dva dana u Makarskoj, potpisan je novi ugovor o sponzorstvu s makarskom tvrtkom Apfel, potpisan je novi ugovor o suradnji sa lokalnim HRNK Zmaj, a igrači su bili na raspolaganju navijačima u kafiću Kostela što su naši najmlađi maksimalno iskoristili. Odigrana je i utakmica u kojoj su priliku da se uigraju s ekipom dobila i naša dva zadnja pojačanja Fossati i Katić.

Prije same utakmice navijači i igrači su se družili, vidjeli smo i bakljadu. Je li lijepo vidjeti navijače i igrače, bok uz bok, u zajedničkom druženju?

– To je možda i najveći dobitak gledajući sa strane navijača Hajduka, jer kad su igrači koje gledaš s tribina Poljuda ili na TV-u tu među nama, pristupačni za razgovor, fotografiranje – sve je nekako prisnije. Naravno da je lijepo vidjeti zajedništvo koje nam u ovome trenutku treba. Oduvijek je Hajduk bio narodni klub, klub koji živi uz svoje navijače. To se posebno pokazalo zadnjih desetak godina od kada je klub spašen od stečaja. Od tada je broj članova, pretplatnika, ali i ljudi na utakmicama koji redovno prate klub rastao pa danas sa pravom možemo reći krilaticu “i kad gube i kad tuku, uvijek vjerni svom Hajduku.

Baza navijača je ogromna, Makarska Rivijera ima veliki broj članova i svako mjesto tome daje veliki doprinos, a sama Makarska godinama je u top 10 DPH-ova. To su za jedno „malo misto“ impresivne brojke. Kako ste došli do njih?

– Makarska rivijera broji oko 22.000 stanovnika, a kad zbrojimo sve članove koje u svojim bazama imaju DPH Podgora, Tučepi, Makarska, Baška Voda i Brela – na tako mali broj stanovnika mi damo uvijek zajedno sigurno 1.700 – 1.800 članova Hajduka svake godine, jer jednostavno kad krenete od Brela, preko Baške Vode, Makarske, Tučepi, Podgore, pa sve do Drvenika i općine Gradac – vi osjetite Hajduk na svakom koraku, na svakom zidu, u svakoj kali ili konobi, u svakom mistu na rivijeri.

Kako je krenula ta priča?

– Što se tiče konkretno našeg DPH Makarska, mi smo osnovani u veljači 2017. godine. Iz starog DPH Makarska rivijera, koji je ostao bez ugovora s Hajdukom negdje 2015. godine, počeli su “izlaziti” tj. osnivati se DPH Brela, pa Tučepi, zatim i Podgora, vidjeli smo da raniji DPH “Makarska rivijera” gubi smisao kad su iz njega istupili navijači iz Brela, Tučepi i Podgore, te kad smo se uvjerili da od obnove tog ugovora između postojećeg DPH MR i Hajduka nema ništa, a htjeli smo imati u Makarskoj aktivno DPH koje bi radilo na širenju baze članstva i općenito hajdučke priče – krenuli smo u osnivanje Društva prijatelja Hajduka u Makarskoj podržavajući navijački klub i model Našeg Hajduka, te kako bi i članovi iz Makarske mogli biti članovi Hajduka sa iskaznicom DPH Makarska.

Baš ovih dana prestigli ste i prošlogodišnje brojke. Je li to poticaj za daljnje akcije?

– Mi cijelo ovo vrijeme imamo stabilnu člansku bazu, koja se kreće uvijek između 500 i 600 članova. Ove godine, već sad početkom rujna, imamo rekordnih 603 člana za 2021. godinu, što pripisujemo aktivnosti ekipe iz Upravnog odbora DPH Makarska, prepoznavanju našeg rada u zadnjih 5 godina, a svakako i pozitivnoj atmosferi oko Hajduka, koja je bitna za masovnost članstva. Naravno da nam je to poticaj za dalje za pronaći još novih članova do kraja ove godine. Iduće svakako trebamo težiti boljem.

Svaki DPH je poseban. Preko naših navijača su ispisane neke lijepe priče zadnjih godina. U tome svemu ste i vi. Možete li izdvojiti neku humanitarnu akciju ili projekt koji je imao poseban značaj?

– Kao DPH Makarska, s ponosom možemo istaknuti da smo zajedno sa kolegama i DPH s Rivijere obnovili Bilu noć Makarske rivijere, koja je prije rata bio događaj za koji su se kupovale „najlipše vešte i najlipša odijela“. Zadnje tri godine, Bila noć Makarske rivijere događaj je za koji se traži karta više, a sav prihod sa aukcija dresova daje se u humanitarne svrhe potrebitim obiteljima. Sudjelujemo i brojim drugim humanitarnim akcijama, od kojih posebno ističemo akciju DPH ZA VUKOVAR, kojom zajedno sa drugim DPH-ovima sa rivijere već 5 godina, skupljamo namirnice za socijalnu samoposlugu Duga u Vukovaru. Samo prošle godine organizirali smo ili sudjelovali u najmanje 12 humanitarnih akcija na lokalnoj i nacionalnoj razini. Pomagali smo i ljudima nakon potresa u Petrinji i okolici, skupljali pomoć za legendarnog vatrogasca i navijača Hajduka Ivicu Basu, sudjelovali u kupnji dresa od kojeg je prihod išao za Udrugu Sunce iz Makarske.

Kad smo već kod akcija i projekata, sigurno među vašim članovima ima veliki broj donatora u projekta Za sva vrimena. Koliko ih je i koliko ih očekujete na kraju godine?

– U akciji Za sva vrimena imamo 94 naša člana donatora, koji su svojim donacijama pomogli i još uvijek pomažu otplati kupljenih dionica, a kad god imamo priliku educiramo članstvo o važnosti tog projekta, pa se nadamo da bi uskoro mogli ući u “klub 100” donatora.

Spremate li neku posebnu akciju za upisivanje nečijeg imena u park Za sva vrimena?

– Upravo je u tijeku akcija kojom skupljamo donacije radi upisa imena Gaje Raffanellija u Park na Poljudu. Radi se o jednom od najboljih veznih igrača 30-ih godina prošlog stoljeća i prvom igraču koji je 1938. godine iz Zmaja iz Makarske prešao u Hajduk, a on je ujedno bio i prvi igrač Hajduka u reprezentaciji (Banovine) Hrvatske kada je zajedno uz Kacijana iz Hajduka nastupio u reprezentaciji sa 9 igrača iz zagrebačkog Građanskog.

Prešli smo veliku brojku od 30 tisuća članova, malo je mjesta ostalo i u Parku. Kako komentirate te velike brojke?

– Velike brojke članova i odlični rezultati u donacijama za otplatu dionica pokazuju da imamo već stabilno članstvo koje podržava Hajduk čak i u teškim rezultatskim neuspjesima ekipe, što smo nažalost svjedočili zadnjih godina, te da svi mi članovi (i donatori) vjerujemo da će klub krenuti naprijed i na rezultatskom planu, a da mu mi svojom podrškom i članstvom u tome možemo bar malo pomoći.

I za sami kraj svima koji se nisu učlanili poručite zašto bi trebali postati dio hajdučke obitelji?

– Hajduk je oduvijek bio poseban klub, oduvijek je bio klub svih svojih navijača, u konačnici oduvijek je bio i članski klub. Biti članom Hajduka trebalo bi biti normalno svakom navijaču Hajduka i nadamo se da će to tako gledati uskoro svi. Na jedan simboličan način – učlanjivanjem u Klub postaješ dio tog Kluba, a Klub ti kao zahvalu pruža sve više i više mogućnosti da sa članskom iskaznicom imaš brojne benefite u partnera Kluba putem loyalty programa, čime Klub želi zahvaliti svojim članovima na podršci i učlanjivanju.