Intervju s kandidatom za Nadzorni odbor HNK Hajduk Split: Roberto Bitunjac

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook


Na ovogodišnjim izborima 15. srpnja, koji se održavaju elektronskim putem, sudjelovat će osam kandidata među kojima će aktivni članovi s pravom glasa odabrati petoricu nadzornika Hajduka. Svi aktivni članovi s pravom glasa koji žele sudjelovati mogu se registrirati do 6. srpnja na adresi https://izbori.nashajduk.hr/


Kako biste pobliže upoznali kandidate, proučite njihove životopise na adresi https://hajduk.hr/klub/izbori/kandidati.

Uz životopis, možete također dobiti uvid u njihovo iskustvo, motivaciju i razumijevanje Hajduka čitajući ovaj intervju koji je dostupan i u videoformatu na HDTV-u.

Dobar dan, gospodine Bitunjac. Možete li nam se za početak predstaviti u nekoliko rečenica? Koliko imate godina? Odakle dolazite i gdje trenutačno radite?

– Roberto Bitunjac, 49 godina, dolazim iz Sinja, Cetinske krajine. Inače sam rođen u Njemačkoj, u Dortmundu. Srednju školu završio sam u Sinju, kasnije u Zagrebu Fakultet elektrotehnike. Nakon toga ostajem raditi u Zagrebu. Imam radno iskustvo od preko 20 godina, većinom u financijskoj industriji gdje sam obavljao razne menadžerske pozicije. Također sam radio u IT industriji, u tvrtki Microsoft, gdje sam bio savjetnik za digitalnu transformaciju za istočnu Europu, a trenutačno radim kao savjetnik Uprave Nove hrvatske banke.

Karijeru ste izgradili u bankarskom sektoru, ali ste po obrazovanju i iskustvu stručnjak za IT. Smatrate li da će vam to iskustvo prilagodbe na drugu granu poslovanja pomoći ako postanete nadzornik?

– Hoće sigurno. Danas, svi smo svjesni, trend je digitalne transformacije tako da vjerujem da i u sportu i u Hajduku ima prostora da nastavimo s digitalnom transformacijom i implementiramo još neka nova korisnička, digitalna iskustva za naše navijače.

S obzirom na narav nadzorničke uloge, koja će vam od poslovnih iskustava najviše pomoći ako postanete član Nadzornog odbora Hajduka?

– Sigurno ovo prošlo moje zaposlenje gdje sam bio član Uprave Sberbanke u Hrvatskoj i gdje kao član Uprave morate imati redovite kontakte s Nadzornim odborom, upoznati se s funkcioniranjem Nadzornog odbora, njegovom osnovnom funkcijom, a to nije operativni posao, nego nadziranje poslovanja Uprave.

Trenutačno ste savjetnik uprave banke za IT sektor. Kako te vještine možete iskoristiti kao dio Nadzornog odbora Hajduka?

– Upravo kao što sam spomenuo i prije – u području digitalne transformacije. Moje bogato iskustvo u implementaciji IT projekata sigurno može pomoći klubu.

Član ste i Hajdučke zajednice već više od godinu dana. Možete li opisati koliko će vam to iskustvo biti korisno ako postanete član Nadzornog odbora?

– Mislim da je ova inicijativa osnivanja Hajdučke zajednice stvarno bila odličan potez, da je to pravi inkubator. Evo, ja sam bio u toj prvoj grupi od 12 članova, sad je otprilike godinu dana od osnivanja Hajdučke zajednice i to mi je zaista pomoglo da se upoznam s radom kluba, s hajdučkim vrijednostima. Imali smo sastanke i s trenutačnim Nadzornim odborom i s Upravom kluba tako da je ta godina zaista bila pripremna i mislim da je to odlično i svakako preporuka i svim nekakvim budućim nadzornicima i ljudima koji će ubuduće raditi u klubu da je Hajdučka zajednica zaista jedan ispravan put za upoznati se s radom kluba.

Što vas je motiviralo da se prijavite na izbore?

– Gledajte, sâm sam igrao nogomet dok sam bio mlađi, do srednje škole, do fakulteta i nekako svakom djetetu u Dalmaciji, kad igra nogomet, san mu je obući Hajdukov dres. S obzirom na to da sad imam 49 godina, vjerojatno se ta prilika neće dogoditi, ali kad se ukazala prilika da imam mogućnost, zahvaljujući ovom modelu koji imamo, da se kandidiram, iskoristio sam tu priliku da svoje poslovno iskustvo koje sam stekao iskoristim za dobrobit kluba i ako mogu na bilo koji način pomoći klubu u svom radu… A možda bude prilika da me igrači zovu na neki trening ako im netko bude nedostajao.

Koje osobine po vama treba imati dobar član nadzornog odbora i što su njegove ključne zadaće u društvu?

– Njegova je ključna zadaća nadziranje rada uprave, postavljanje ciljeva upravi, ali svakako što bih ovdje spomenuo je da smo prošle godine usvojili Strategiju i ja mislim da je isto jedna glavna odrednica rada Nadzornog odbora – praćenje i izvršenje te same Strategije.

Kako vidite trenutačni rad Uprave i na temelju čega ćete ga procjenjivati u budućnosti?

– Trenutačni rad Uprave vidim izuzetno pozitivno. Mislim da je prošla godina, pogotovo u sportskom pogledu, bila jedan zaokret. Ono što je našem klubu falilo zadnjih deset godina jest taj pobjednički mentalitet. Mislim da nam taj Kup znači jako puno jer nam on vraća taj pobjednički mentalitet i to će iskustvo igračima biti jako dragocjeno ako ove godine budemo u nekakvoj borbi za prvenstvo, pred kraj. Kad se budu lomila koplja, to iskustvo osvajanja, pobjeđivanja puno će značiti. U svakom smislu, mislim da je prošla godina bila jedan pozitivan iskorak.

Što biste izdvojili kao posebnost Hajduka u odnosu na druga dionička društva, odnosno koja je najveća razlika nogometa u odnosu na druge biznise ili djelatnosti?

– Hajduk je športsko dioničko društvo i, osim onog da on generira svojim vlasnicima nekakvu dobit, da ima nekakve etičke i socijalne vrijednosti. Športsko dioničko društvo ima i sportske ciljeve tako da je važno pobjeđivati, važno je osvajati trofeje.

Evo, za kraj, koji biste trenutak s Hajdukom vi izdvojili kao poseban za vas osobno?

– Ima ih jako puno, pogotovo iz mladosti, ali jednog bih ovako izdvojio. 1985. godina, ja sam imao nekih 12 godina. Utakmica Hajduk – Torino, moj idol Blaž Slišković Baka, slobodnjak s 30 metara i ja sam u tom trenutku bio sa svojim pokojnim ocem na najljepšem mjestu na svijetu odakle se može vidjeti taj gol, a to je bio sjever Poljuda. I to je nešto što pogledam jedanput mjesečno, taj gol.