Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja: Andrija Matijaš Pauk ime za sva vrimena

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook

Ime uz koje se veže junaštvo, čast, hrabrost i ime koje se izgovara s ponosom i zahvalnošću, ime je Andrije Matijaša Pauka. Legendarni general-bojnik, pripadnik 4. gardijske brigade, za života je simbolizirao vođu, suborca, uzor i prijatelja, a takvog ga se pamti i danas.

Njegovo ime našlo je svoje mjesto u parku Za sva vrimena na Poljudu i to zahvaljujući zajedničkoj akciji Društava prijatelja Hajduka iz Dalmacije. Inicijativa je krenula iz Metkovića, a vrlo brzo priključili su joj se navijači iz Baške Vode, Brela, Drniša, Dubrovnika, Hvara, Konavala, sa Korčule, iz Makarske, Novalje, Obrovca, Omiša, sa Paga te iz Podgore, Primoštena, Sinja, Šibenika, sa Šolte i iz Tučepi, Zadra, a svoj doprinos je dala i Torcida Marinski kraj te Naš Hajduk.

– Ne radi se samo o upisu imena koje označava jednu istinsku veličinu nego i o odrazu poštovanja prema iznimnom vojniku, vođi, hrabrom čovjeku koji se stavio na raspolaganje Domovini od prvoga trenutka i koji je za nju dao svoj život. Važno nam je da se priča o njegovom životu, njegovim vrijednostima i hrabrosti nađu ovdje među našim navijačkim pričama. To je najmanje čime mu se možemo zahvaliti, rekli su nam organizatori.

Matijašev lik i djelo jedan su od simbola Dalmacije kao i 4.gardijska brigada, a navijači ovom akcijom žele pokazati poštovanje smještajući njegovo ime uz Hajduk za sva vrimena.

– Želja nam je bila i na ovaj način upisati njegovo ime zauvijek među sve nas, ali i ostaviti budućim generacijama  u nasljeđe ime i životnu priču jednog iznimnog čovjeka, zaključili su.

Andrija Matijaš Pauk rođen je rođen je 1947. u Pozorcu kraj Trogira. U ljeto 1991. borio se na području Banovine, a u listopadu te godine priključio se 4. gardijskoj brigadi. Ustrojio je samostalnu tenkovsku satniju koja je prerasla u oklopnu-mehaniziranu bojnu. Sudjelovao je u svim važnim operacijama. Poginuo je 9. listopada 1995. tijekom akcije Južni potez, a njemu u čast 4. gardijska brigada, prema njegovu ratnom nadimku, nosi naziv Pauci. Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika.