Marko Babić, heroj Vukovara, upisan u park Za sva vrimena

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Društvo prijatelja Hajduka iz Osijeka odlučilo je u godini u kojoj se obilježava tužna trideseta obljetnica stradanja Vukovara odati počast jednome od heroja borbe za grad. Marko Babić, junak Trpinjske ceste, koji se svojom hrabrošću zauvijek upisao u povijest Hrvatske i srca naroda, svoje mjesto za vječnost imat će i nadomak Poljuda, u parku Za sva vrimena.

–             Želja nam je bila odati priznanje jednom istinskom heroju i da njegovo ime bude tu kao trajna uspomena na njegova hrabra djela. To je jedan podsjetnik svima nama danas, ali i svjedočanstvo budućim generacijama o ljudskosti, hrabrosti i borbi za Domovinu, rekli su nam iz osječkog Društva prijatelja Hajduka.

Marko Babić, rođen je 16. veljače 1965. godine u Vukovaru, a umro je 05. srpnja 2007. godine u Zagrebu od posljedica moždanog udara. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre. Nakon njegove pogibije preuzeo je zapovijedanje gradskom četvrti Borovo naselje.

Suborci i bližnji ga opisuju kao iznimno hrabrog i velikog čovjeka koji je ulijevao sigurnost i čovjeka skromne naravi. Organizirao je obranu na Trpinjskoj cesti, protuoklopnu borbu i protutenkovske zasjede. Suborci svjedoče da je „gađao tenkove kao da su obične limenke“.

Nakon izlaska iz Vukovara u proboju, ratovao je i na ostalim bojištima, a po odlaska iz HV-a 1997. godine, s Eduardom i Dominikom Galićem radio je na dokumentarcu “Heroji Vukovara” želeći prenijeti istinu o obrani svog voljenog grada Vukovara i Domovinskom ratu.

Nakon prerane smrti pokopan je na Memorijalnom groblju Hrvatskih branitelja u Vukovaru pored suborca i prijatelja Blage Zadre.

Časno ime Marka Babića nosi strukovna škola u Vukovaru i Centar za razvoj vođa u Udbini, a od danas s ponosom možemo reći i da se njegovo ime nalazi u navijačkom parku na Poljudu.

Tvoje ime uz Hajduk

Za sva vrimena

Park Za sva vrimena kruna je projekta otkupa dionica i trajni spomen povezanosti navijača i kluba. Neka se i tvoje ime nađe među njima – Za sva vrimena!