Marko Babić, heroj Vukovara, upisan u park Za sva vrimena

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook

Društvo prijatelja Hajduka iz Osijeka odlučilo je u godini u kojoj se obilježava tužna trideseta obljetnica stradanja Vukovara odati počast jednome od heroja borbe za grad. Marko Babić, junak Trpinjske ceste, koji se svojom hrabrošću zauvijek upisao u povijest Hrvatske i srca naroda, svoje mjesto za vječnost imat će i nadomak Poljuda, u parku Za sva vrimena.

–             Želja nam je bila odati priznanje jednom istinskom heroju i da njegovo ime bude tu kao trajna uspomena na njegova hrabra djela. To je jedan podsjetnik svima nama danas, ali i svjedočanstvo budućim generacijama o ljudskosti, hrabrosti i borbi za Domovinu, rekli su nam iz osječkog Društva prijatelja Hajduka.

Marko Babić, rođen je 16. veljače 1965. godine u Vukovaru, a umro je 05. srpnja 2007. godine u Zagrebu od posljedica moždanog udara. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre. Nakon njegove pogibije preuzeo je zapovijedanje gradskom četvrti Borovo naselje.

Suborci i bližnji ga opisuju kao iznimno hrabrog i velikog čovjeka koji je ulijevao sigurnost i čovjeka skromne naravi. Organizirao je obranu na Trpinjskoj cesti, protuoklopnu borbu i protutenkovske zasjede. Suborci svjedoče da je „gađao tenkove kao da su obične limenke“.

Nakon izlaska iz Vukovara u proboju, ratovao je i na ostalim bojištima, a po odlaska iz HV-a 1997. godine, s Eduardom i Dominikom Galićem radio je na dokumentarcu “Heroji Vukovara” želeći prenijeti istinu o obrani svog voljenog grada Vukovara i Domovinskom ratu.

Nakon prerane smrti pokopan je na Memorijalnom groblju Hrvatskih branitelja u Vukovaru pored suborca i prijatelja Blage Zadre.

Časno ime Marka Babića nosi strukovna škola u Vukovaru i Centar za razvoj vođa u Udbini, a od danas s ponosom možemo reći i da se njegovo ime nalazi u navijačkom parku na Poljudu.