Naš Hajduk dobio poziv Benfice i Schalkea za razmjenu iskustva!

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook

Udruga Naš Hajduk, kao suorganizator i izlagač, sudjelovala je ovog tjedna na konferenciji o socios modelu upravljanja nogometnim klubovima u organizaciji ECA-e i HNK Hajduk Split. Među izlagačima našli su se nogometni klubovi (Barcelona, Benfica, Athletic Bilbao, Schalke 04, Östersunds i HNK Hajduk), a svoje djelovanje i ideju predstavio je i Naš Hajduk. Točnije, prvog dana konferencije,  održana je prezentacija o razvoju socios ideje u Hajduku, rezultatima koje je postigla u posljednjih sedam godina djelovanja kao i budućim izazovima.

Osim važnosti samog događaja i činjenice da je organiziran upravo u Splitu te da je to prvi put da ECA jednu takvu konferenciju organizira u suradnji s nekim nogometnim klubom, on je bio i iznimno bitan kao prilika za razmjenu iskustava.

O tome što je ova konferencija donijela udruzi Naš Hajduk, kako su ostali sudionici vidjeli dosadašnji rad, ali i kako će se stečena iskustva odraziti na budućnost, razgovarali smo sa predstavnicima udruge koji su ujedno bili i sudionici konferencije, a koji su iz prve ruke prenijeli svoje dojmove, komentare predstavnika europskih klubova i otkrili na kojim je temama bio poseban fokus u razgovoru s njima.

 

Kako vas se dojmila konferencija?

Ante Krnić: S konferencije u organizaciji ECA-e i Hajduka nosim jako pozitivna iskustva. U prvom redu izuzetno mi je drago što je takav veliki događaj organiziran upravo u Splitu, i što su se odazvala velika imena europskog nogometa koji su dio su socios modela te što su predstavili i  spremno dijelili svoja iskustva i znanje među ostalim prisutnim sudionicima.

Luka Domikulić: Konferencija je izvrsno organizirana. Kao navijač Hajduka možete samo osjećati ponos što Hajduk polako vraća ugled i manire kluba kakvog želimo i gradi partnerske odnose s europskim velikanima. U suradnji s ECA-om je uspio privući predstavnike najvećih europskih klubova koji su ustrojeni po socios modelu. Upravo su Barcelona, Benfica, Athletic te njemački klubovi bili uzor modelu navijačkog vlasništva. Bilo je zadovoljstvo slušati to u njihovim prezentacijama, nešto potpuno drugačije od priča koje nažalost imamo prilike čuti u našem nogometnom miljeu.

Romano Kolendić: Vrlo važno je naglasiti da je ECA u Splitu po prvi put organizirala konferenciju u suradnji s jednim nogometnim klubom na kojoj je udruga Naš Hajduk bila službeni partner. Naš glavni cilj je bila prezentacija demokratskog modela biranja članova Nadzornog odbora Hajduka što smo napravili na najbolji mogući način. Također me posebno veseli potvrda predstavnika ECA-e da će sljedeća godišnja skupština udruženja europskih nogometnih klubova biti održana u rujnu u Splitu.

Čija prezentacija je po vašem mišljenju bila posebno dobra?

Ante Krnić: Sve prezentacije su bile dobre i vrlo edukativne, može se reći da su pokrivene najvažnije teme i pitanja s kojima se socios klubovi susreću. Najbolji ukupni dojam mi je ostavio CEO Benfice Domingos Soares de Oliveira, zbog svog iskustva, energije i pozitivnosti kojom zrači.  Njegova prezentacija prikazala je tijek razvoja njihovog socios model od sredine 90-ih kada je klub bio u problemima. Moglo se uočiti mnogo poveznica sa situacijom u Hajduku i našim socios putem. Iz pozicije navijača splitskog kluba bilo je nemoguće ne povlačiti paralele i žal što tim putem Hajduk nije krenuo i ranije.

Luka Domikulić: Na mene osobno najbolji dojam su ostavili predstavnici Benfice i Athletica. Predsjednik uprave Benfice imao je odličnu prezentaciju o važnosti članstva za njihov klub. Pričao je o teškim trenucima za Benficu kroz 90-te godine, financijskim teškoćama i izostanku rezultata te o njihovom putu prema oporavku temeljenom na pravim vrijednostima. Predsjednik je bio jako susretljiv te je pozvao udrugu Naš Hajduk da bude njegov gost pred iduće izbore u Benfici. Generalni menadžer Athletica Jon Berasategi je također imao zanimljivu i detaljnu prezentaciju funkcioniranja kluba i odnosa sa članstvom. Cijeli svoj sportski i poslovni model podredili su očuvanju svog identiteta i vrijednosti od kojih ne odustaju. Uistinu impresivno kad se uzmu u obzir i njihovi odlični sportski i financijski rezlutati.

Romano Kolendić: Sve prezentacije klubova su bile specifične na svoj način. Za razliku od Benfice koja je čak ušla u Guinnessovu knjigu rekorda po broju članova s plaćenom godišnjom članarinom generalni direktor Athletica iz Bilbaa pohvalio se sa “skromnih” 45.000 članova. Obzirom da član kluba ujedno mora biti i godišnji pretplatnik ukupni broj članova je limitiran. Vrlo zanimljivo je bilo izlaganje predstavnice Odjela za medije, PR i komunikacije Stefanie Sydow iz Gelsenkirchena gdje se moglo vidjeti kako je Schalke 04 razvijao komunikaciju prema medijima i svojim članovima od klasičnog pisanog novinarstva, preko elektronskih medija do osvajanja društvenih mreža. Brojevi, činjenice i obujam posla njihovog Odjela za medije i PR koji su prezentirani itekako su impresivni.

Luka Domikulić / Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Kako su ostali sudionici komentirali prezentaciju udruge Naš Hajduk?

Romano Kolendić: U razgovoru s ostalim sudionicima nakon naše prezentacije dobili smo pohvale za sav posao koji je udruga Naš Hajduk napravila od početka projekta. Mnogi smatraju da smo u vrlo kratkom periodu pokazali da je model demokratskog biranja vodstva kluba vrlo uspješan jer je većina predstavnika drugih klubova iz našeg izlaganja mogla prepoznati svoj klub u njihovim, ne tako davnim, turbulentnim i teškim vremenima. Sama spoznaja da su sudionici konferencije između sebe pričali i komentirali naš projekt, što su nam u konačnici i potvrdili, dovoljan je pokazatelj da smo ostavili upečatljiv dojam.

Ante Krnić: Nakon izlaganja prezentacije predstavnici klubova kao i sudionici konferencije su nam prilazili i čestitali na dosadašnjem uspjehu projekta Naš Hajduk.  Iskazivali su oduševljenje s našim socios putem koji smo prošli od početaka i Torcidine borbe za bolji klub.  Dio predstavnika nam je rekao kako prije nisu bili upoznati sa cijelim razvojem Naš Hajduk projekta i teškim okolnostima koje smo morali svladati te su vrlo ugodno i pozitivno iznenađeni. Stoga nam je bilo izuzetno drago što smo mogli našu priču podijeliti s drugima.  Također bih istaknuo da se predstavnike dosta dojmio i utjecaj kojeg Naš Hajduk ima na društveni razvoj i edukaciju okoline u cjelini.

Luka Domikulić: Istaknuo bih predstavnika Östersundsa Lassea Landina koji nam je neposredno nakon prezentacije prišao čestitati na svemu što radimo. Prepoznao je mnogo zajedničkih vrijednosti koje gajimo. U razgovorima su predstavnici većine klubova hvalili put kojim Hajduk kroči i rezultate financijskog oporavka koje je ostvario. Posebno su bili impresionirani da je transformacija započela organiziranjem navijača koji su prepoznali prave probleme Hajduka.

Ante Krnić / Foto: Robert Matić / hajduk.hr

O kojim temama ste razgovarali s predstavnicima drugih klubova i organizacija?

Romano Kolendić: Udruga je ostvarila željeni cilj prikupljanja kontakata s predstavnicima drugih klubova kako bi u suradnji i izmjeni iskustva mogla poboljšati izborni proces za kandidate za Nadzorni odbor Hajduka. Pozvani smo u Lisabon i Gelsenkirchen kako bismo primjerom dobre prakse proučavali njihove izborne procese, selekciju kandidata i organizaciju na sami dan izbora.

Ante Krnić: Nama je fokus bio pokušati prikupiti što više iskustava vezano za funkcioniranje ostalih socios klubova, a posebice su nas zanimali procesi izbora i elementi koje možemo iskoristi sa svrhom unaprjeđenja naših demokratskih izbora.

Romano Kolendić: Uz to su nam predstavnice udruge Supporters Direct i Švedske udruge nogometnih navijača ponudile suradnju i pomoć pri prezentiranju našeg uspješnog modela na sličnim konferencijama i manifestacijama kao i sudjelovanje kao jednog od njihovih partnera na europskim projektima.

Luka Domikulić: Od posebnog interesa su nam bili rad s članstvom, modeli povećanja broja članova, modeli i ovlasti izabranih predstavnika, način izbora, predstavljanje kandidata, uvjeti za kandidaturu i slično. Predstavnici klubova su vrlo rado dijelili s nama iskustva koja imaju.

Prezentaciju udruge Naš Hajduk možete vidjeti na sljedećoj poveznici.