Predstavnici udruge Naš Hajduk gostovali na skupštini članova FC Schalke 04

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook

Predstavnici udruge „Naš Hajduk“ Romano Kolendić i Dino Marković bili su gosti na godišnjoj skupštini članova kod njemačkog prvoligaša FC Schalke 04 koja je održana na stadionu Veltins arena u Gelsenkirchenu 03. lipnja 2018. godine. Poziv se dogodio na konferenciji ECA-e o demokratskom načinu upravljanja nogometnim klubovima prije dva mjeseca kada je voditelj Schalkeovog odjela za članstvo  gosp. Florian Hartmann predstavnicima NH ponudio suradnju i pomoć pri razmjeni iskustva za unaprjeđenje procesa i provedbu demokratskih izbora.

>> Naš Hajduk dobio poziv Benfice i Schalkea za razmjenu iskustva!

Schalke 04, kao treći najbrojniji klub Bundeslige trenutno broji 153.000 registriranih članova te je jedan od zadnjih pet prvoligaša uz Freiburg, Mainz, Nürnberg  i Fortunu Düsseldorf koji i dalje posluje kao klasična udruga građana ustrojena prema demokratskom modelu jedan član jedan glas. Na skupštini održanoj prošle nedjelje nazočilo je ukupno 9320 članova kluba čija godišnja članarina za punoljetne osobe iznosi za njemačke ekonomske prilike simboličnih 50 eura. Već nekoliko sati prije službenog početka koji je bio zakazan u 12:30 sati većina članova kluba u „kraljevsko“ plavim dresovima ili klupskih suvenirima lagano su pohodili ulaze moderne Veltins arene za elektronsku registraciju i verifikaciju te podizanje materijala za potrebe glasovanja za vrijeme skupštine. Važno je napomenuti da u Gelsenkrichenu nije dozvoljeno dopisno niti glasovanje uz predočenje punomoći već pravo glasa imaju isključivo članovi koji su osobno prisutni na skupštini. Na vanjskom prstenu modernog nogometnog zdanja ističe se donacijski „Zid tisuću prijatelja“ (Tausend-Freunde-Mauer) gdje su upisana imena više od 8.000 članova donatora koji su pri izgradnji stadiona donirali 250 eura kao financijski doprinos izgradnji nove ultra moderne arene. Za uzvrat im je klub omogućio povrat sredstava kroz desetogodišnje razdoblje kao poklon bon (25 eura godišnje) kojeg članovi donatori mogu iskoristiti u službenom fan shopu.

„Zid tisuću prijatelja“

Uz uvodnu riječ trenutnog predsjednika Nadzornog odbora Clemensa Tönniesa koji je prvi put službeno izabran u Nadzorni odbor davne 1994. godine, dakle pred pune 24 godine, i predstavljanje dnevnog reda, verifikaciju kvoruma bez obzira na broj prisutnih članova, „rudarski“ festival demokracije službeno je mogao početi. Prvi pljesak svakako je zaslužilo 15 prisutnih članova koje je klub nagradio za jubilarnih 50 te 320 članova za 25 kontinuiranih godina članstva.

Svaka Schalkeova godišnja skupština je ujedno i izborna obzirom na rotacijski ciklus članova Nadzornog odbora gdje se svake godine biraju dva nova/stara člana od maksimalnih šest koji dolaze iz kvote registrirane udruge (eigetragener Verein ili skraćeno e.V.) na mandat od tri godine. Također se uz to svake godine biraju dva nova/stara člana izbornog povjerenstva koje je službeno tijelo kluba zaduženo za predstavljanje i selekciju kandidata za Nadzorni odbor. Obzirom na veliki broj prisutnih članova glasovanje se vrši elektronskim putem nakon finalnog predstavljanja svih kandidata.

Apsolutna zvijezda ovogodišnje skupštine bio je proslavljeni nizozemski trener Huub Stevens koji je od strane članova, uz mladog bankarskog stručnjaka Moritza Dörnemanna, uvjerljivo izabran kao novi član Nadzornog odbora. Navijači Hajduka sigurno će ga pamtiti još od davne 1997. godine kada je kao trener Schalkea u prvom kolu Kupa UEFA-e dva puta pobijedio Hajduk.

Nakon službenog dijela biranja tročlana uprava kluba (financije, sport, marketing) održala je prezentaciju pojednih sektora poslovanja za proteklu godinu gdje je predstavljeno povećanje prometa po svim operativnim odjelima kluba. Unatoč tome Schalke je službeno završio prošlu poslovnu godinu s minusom od 12 milijuna eura što prepisuju nadostatkom odrađenih izlaznih transfera i neigranja u Europi obzirom da su prošlu sezonu završili na vrlo lošem desetom mjestu.  Službeno je ove godine nakon 17 godina otplaćena Veltins arena dok su već u tijeku radovi na novom projektu „Berger Feld“ gdje će do 2023. godine biti uluženo ukupno 95 milijuna eura u novu infrastrukturu (kamp, akademija, rekonstrukcija starog Park stadiona za potrebe mlađih naraštaja).

U isčekivanju festivala demokracije i mnoštvo pitanja po točkama dnevnog reda, a posebno na temu financija, članovi Schalkea ove godine bili su vrlo rezervirani bez prijavljenih pitanja sve do zadnje točke dnevnog reda pod razno. Možda razlog leži u ovogodišnjoj rezultatskoj euforiji osvajanja titule viceprvaka i direktnim plasmanom u grupnu fazu Lige prvaka i u vrlo hrabrom potezu Christiana Heidela, člana uprave za sport koji je prošlo ljeto potpisao Domenica Tedesca kao prvog trenera sa iskustvom od samo 12 službenih utakmica u drugoj Bundesligi.

Članovi koji su prijavili svoje pitanje ili opservaciju na kraju dobiju samo po dvije minute za svoje izlaganje gdje nakon toga elektronski brojčanik odbrojava vrijeme prekoračenja što bude popraćeno salvom zvižduka i negodovanja ostalih članova.  Nakon relativno mirne i za njihove pojmove kratke skupštine od „samo“ četiri sata službeni dio završava klupskom himnom i pozivom na besplatno pivo za sve nazočne uz tradicionalni rudarski i službeni klupski pozdrav Glückauf.

Nakon službenog dijela godišnje skupštine predstavnici udruge Naš Hajduk u neformalnom druženju razmijenili su dojmove sa predstavnicima Schalkea te dogovorili nastavak suradnje i daljnu razmjenu iskustva za poboljšanje demokratskog modela upravljanja nogometnim klubovima.