Pročitaj recenziju knjige Naš Hajduk!

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook

Nek vas na prvu ne obeshrabri 300-tinjak stranica napisanih sitnim fontom: knjiga je ovo koja se neočekivano guta poput kakva uzbudljivog romana, u kojem, kako se približavate posljednjoj stranici, sve srdačanije navijate za glavnog junaka. Usprkos činjenici da su njegova uvjerenja čista, ispravna i potpuno logična, on nailazi na brojne otpore, zbog čega se cijela radnja pretvara u klasičnu borbu s vjetrenjačama. Vodi on tako manje ili veće bitke putem, no temeljit i uporan, kakav glavni lik u ovom slučaju jest, do kraja knjige uvjerit će vas kako konačni „donkihotovski“ poraz u slučaju Našeg Hajduka nije opcija.

Koliko god da ste od 2004. godine pratili navijačku borbu za stručnost, zakonitost, transparentnost i odgovornost u Hajduku, brojne su situacije na koje će vas podsjetiti ne samo priopćenja koja su sastavni dio knjige, nego i fotografije koje podsjećaju na često istovremeno brutalne i šarmantne transparente na tribinama, ali i prave umjetničke akcije kojima se privukla pažnja i onih koji na Poljud gledaju tek kao na arhitektonsko remek-djelo.

Saznajemo i za tajne susrete s političarima. Nužno je bilo uložiti sate i sate volonterskog rada kako bi se one koji su često i trgovinom došli do utjecaja u Gradskom vijeću, uvjerilo da dignu svoju ruku u presudnom trenutku. Otkriva se i koji su to pojedinci koji su preko noći spremni pogaziti ranije dogovoreno, a podsjeća nas se i na sudske procese koji zahvaljujući pravosuđu odlaze u zastaru. Knjiga daje i odličan uvid u kakvom je stanju naše društvo, u kojem je veliki broj onih što su zbog „bifteka” koji će sažvakati u nekoliko zalogaja, preko noći spremni „ubiti“ cijeli projekt koji se gradio godinama.

Napisanom će se zasigurno zamjeriti što se gotovo u potpunosti ignoriraju navijački incidenti, kojih je bilo tijekom svih ovih godina. Ipak, kao kontra takvima stiže jasno dokumentiran podsjetnik da su upravo među tim navijačima, koje se često gleda kao najproblematičniji segment društva, oni koji su se spremni, umjesto na tribini, izmjenama i provođenjem zakona boriti protiv uglednika u odijelima koji će radije biti odani bjeguncima od hrvatskog pravosuđa. Standardi su u potpunosti iskrivljeni: od navijača očekujemo da budu ljubičice, a za one koji podržavaju kršenje zakona Republike Hrvatske ponovno glasujemo na svakim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Zbog svega ovoga, čini mi se da će uvezane pustolovine Našeg Hajduka doživjeti još nekoliko nastavaka. Štivo je ovo koje može izvrsno poslužiti i onim sumnjičavim u cijelu priču oko narodnog kluba i otkupa dionica. Uvjeren sam da će ih dio nakon čitanja ne samo postati vlasnici članske iskaznice, nego se i pridružiti „štitonošama“ koji su spremni krenuti u „bitku na magarcu“ i biti izvrgnuti ruglu, a zbog Našeg Hajduka primiti i „batine“.

Ivan Kaštelan, novinar

Knjigu možeš naručiti na https://knjiga.nashajduk.hr/