SVI SMO MI HAJDUK

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook

Ideja o projektu Naš Hajduk, novom modelu upravljanja Hajdukom, potekla je od Kluba navijača Torcida u trenucima kada je Hajduk bio korak od gašenja. Nakon predstavljanja gradskim čelnicima usvojena je na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita, 15. srpnja 2011. godine. Udruga funkcionira na principu volonterskog rada, te članovi Udruge za svoj rad ne primaju nikakvu naknadu ni od koga izuzev djelatnika Odjela za članstvo, te project managera Udruge koji su profesionalci.

Prema ovom projektu navijači imaju mogućnost da u ime Grada Splita (koji je vlasnik 56,10 % dionica Hajduka) na demokratskim izborima Hajduka odaberu sedam, od ukupno devet članova Nadzornog odbora kluba. Sudjelovanjem u projektu navijači se nisu direktno uključili u upravljanje Hajdukom već su bili pozvani da na izborima odaberu članove Nadzornog odbora čija se uloga izražava u nadziranju rada Uprave Hajduka. Štoviše, u danima osnivanja Našeg hajduka, tadašnji gradonačelnik Splita, u nastojanju da smiri vruće emocije u gradu, jer je Hajduk zapravo bio pred gašenjem, spremno je ponudio predstavnicima Torcide da sami imenuju ljude koji će zauzeti mjesta nadzornika i tako „počnu voditi“ Hajduk. Jednoglasno odbijeno.

Sudjelovanje u projektu Naš Hajduk nije bilo uvjetovano nikakvim prethodnim angažmanima u klubu niti su članovi već postojećih navijačkih Udruga (KN Torcida, Društvo prijatelja itd.) automatizmom postajali članovi ovog projekta. Ni dioničari automatizmom nisu dobili pravo glasa u izboru članova NO-a, no bili su svi pozvani da se u što većem broju uključe u projekt kako bi imali pravo izbora u upravljačkim tijelima kluba, što znači i veću kontrolu uloženog novca. Naravno, prava dioničara i pravo glasa na Glavnoj skupštini nisu bila umanjena ili ugrožena sudjelovanjem u projektu Naš Hajduk.

Implementacijom ovog modela vođenja kluba Hajduk je spašen financijskih poteškoća u kojima je grcao na svoj stoti rođendan i danas hvata zalet za novi početak.

Članstvo u Našem Hajduku za tekuću godinu priznaje se svima koji uplate članarinu Hajduku, a osim ostalih pogodnosti za članove, kontinuirano članstvo direktno utječe na izbore članova NO-a na način da protekom godina pojedini glas na izborima vrijedi više i to:
od 1 do 3 godine – 1 bod
od 4 do 7 godina – 2 boda
od 8 do 12 godina – 3 boda
od 13 do 20 godina – 4 boda
21 godina i više – 5 bodova
Maloljetni članovi Udruge svoju vrijednost glasova stečenu neprekinutim članstvom imaju pravo koristiti prilikom prvih i svih ostalih izbora nakon stjecanja punoljetnosti.

Biti članom Hajduka pitanje je stava i opredjeljenja! Posjedovanje hajdukove članske iskaznice predstavlja čast, a ona je ujedno i sredstvo identifikacije svakog hajdukovca!

Svaki član Hajduka postaje dio projekta i udruge Naš Hajduk koja nastavlja raditi na svojim temeljnim ciljevima:
– poticanje provedbe izbora za utvrđivanje prijedloga kandidata za članove Nadzornog odbora HNK Hajduk š.d.d.;
– okupljanje i informiranje članova radi stjecanja vlasničkih udjela u HNK Hajduk š.d.d.;
– očuvanje identiteta, promicanje ugleda sveukupnog razvitka HNK Hajduk š.d.d.;
– zastupanje interesa i prava članova u tijelima HNK Hajduk š.d.d.

Važno je naglasiti da je cijeli projekt NH i dalje itekako ovisan o politici, s obzirom na to da je većinski vlasnik kluba i dalje Grad Split, a članovi na demokratskim izborima biraju 7 kandidata za NO, koji se zatim predlažu Gradskom vijeću grada Splita koje odlučuje hoće li ih potvrditi. Međutim, ne postoji pravni mehanizam niti odluka koja bi Gradsko vijeće ili gradonačelnika obvezivala da predložene kandidate i izglasa tj. potvrdi.

Stoga, dugoročni cilj udruge stjecanje je dionica od strane navijača kluba. Stjecanje većinskog vlasništva jedina je garancija nastavka provođenja ovakvog modela upravljanja koji omogućuje uključenost članova i potpunu nezavisnost od političkih procesa i korištenja Kluba za skupljanje jeftinih političkih bodova. U tu svrhu Udruga pokreće niz akcija s ciljem prikupljanja sredstava, a sve u svrhu očuvanja aktualnog modela funkcioniranja kluba – članstvo, donacije, partnerstva, crowdfunding, loyalti programi, ostalo ( koncerti, utakmice, NH partneri u otkupu, turistički potencijal Splita…).

Hajduk je uvijek bio avangarda. Nogometna ali i ona van terena. Borba za častan Hajduk, častan nogomet, pošteno i transparentno društvo koju Hajduk vodi počiva na rečenom članskom modelu kluba, socios modelu, demokraciji na djelu. Nije ni čudo da je toliko onih kojima se ova ideja ne sviđa i svim silama nastoje spustiti Hajduk u blato svoje dekadencije. I zato smo sad mi na redu. Da prestanemo pričati i počnemo djelovati. Da pokažemo koliko vjerujemo u svoje ideale. Da ostavimo bolji klub, ali i bolje društvo za našu djecu. Da svima pokažemo da se može i samo srcem.

Jer svi mi smo Hajduk!

Imate li dodatnih pitanja ili se želite uključiti i pomoći u realizaciji projekta Naš Hajduk slobodno nam se javite na nas@hajduk.hr.