Zlatko Papec – samozatajni virtuoz u Parku

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

Malo onih među mlađim generacijama znat će ime Zlatka Papeca, zagrebačkog dečka koji je u Hajduk došao iz Lokomotive davne 1956. godine. Vrsnog tehničara i znalca s loptom starije će generacije pamtiti kao igrača koji je uvijek davao maksimum na terenu te koji je, kao i Bernard Bajdo Vukas, stigao u Split i postao pravi Dalmatinac.

Baš na nagovor gore spomenutog legendarnog Zagrepčanina, Zlatko je zagrebačke ulice zamijenio kalama u gradu pod Marjanom. Rođen je 17.siječnja 1934. godine. Karijeru je započeo s petnaest godina u Lokomotivi, a njegove brojke nakon dolaska u Hajduk govore same za sebe: 366 utakmica i 167 golova. Osim toga, sudjelovao je i na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine na kojima je osvojio srebrno odličje. Poslije uspješne igračke karijere posvetio se trenerskom poslu nastavivši živjeti u Splitu gdje se i oženio. Od dolaska na Stari Plac pa sve do smrti 2013. godine Split je ostao njegov grad, a Hajduk njegov klub.

Kako bi njegov doprinos hrvatskom sportu i Hajduku ostao zauvijek zapamćen pobrinulo se Društvo prijatelja Hajduka Zagreb upisavši ga u Park svih navijača Hajduka.

– U našim razmišljanjima o imenu koje bismo sljedeće upisali u Park, ime Zlatka Papeca nametnulo se samo od sebe jer ova igračka i ljudska veličina predstavlja još jednu poveznicu Zagreba i Hajduka. Proučavajući detaljnije Zlatkovu karijeru i život, zanimljivo nam je bilo primijetiti kako su ga svi koji su ga poznavali opisivali istim epitetima: gospodin, pošten, moralan, skroman, ljudina… Znali smo automatski da je takvom čovjeku mjesto u Parku, da bude tamo za sva vremena, istaknuli su iz Društva prijatelja Hajduka u Zagrebu.

Kada su gospođu Papec obavijestili tražeći suglasnost bilo joj je, kako kaže, iznimno drago da se netko sjetio njenog Zlatka.

– I sama je istaknula suprugovu nenametljivost i samozatajnost, a nama je posebno zanimljivo bilo slušati priče o Bajdi s kojim su Papeci bili kućni prijatelji te koji je i zaslužan što je Zlatko Papec, kao i mi, postao i ostao „zaražen“ Hajdukom, prepričavaju riječi Papecove supruge navijači iz Zagreba.

Zlatko će tako biti simbolično upisan pod brojem 195661. Broj 56 označit će srebro s Olimpijskih igara, a broj 61 godinu kad je Papec u polufinalu tadašnjeg Jugoslavenskog kupa priznao sucu da je gol postigao rukom dokazavši još jednom zašto se njegovo ime i dan danas u navijačkim krugovima izgovara sa velikim poštovanjem.

Čovjek velikih manira, kako ljudskih, tako i igračkih, nikada neće biti zaboravljen. Kao i mnoge legende ostat će za vječnost upisan u Parku, baš kako dolikuje takvim ljudima. Jer takvi su uistinu rijetki. A baš se takvi trebaju pamtiti.

Tvoje ime uz Hajduk

Za sva vrimena

Park Za sva vrimena kruna je projekta otkupa dionica i trajni spomen povezanosti navijača i kluba. Neka se i tvoje ime nađe među njima – Za sva vrimena!