Akademska zajednica uz Hajduk Za sva vrimena: Splitski fakultet zapečatio jedinstvenu privrženost Hajduku

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook

U hajdučkom moru onih koji već imaju svoje mjesto u parku Za sva vrimena „plivat“ će i Prirodoslovno-matematički fakultet iz Splita.

Kako ističu akademski starosjedioci sa splitskog PMF-a, „neka pločica s imenom Fakulteta bude tamo za sva vrimena i svjedoči pobjedama i porazima, smiju i plaču novih generacija, neka i naša pločica na slovima parka bude znamen ljubavi i studenata i profesora“.

Pojašnjavajući kako su došli na ideju da PMF upišu u Park, profesori i studenti vratili su se cijelo stoljeće unatrag, u vrijeme kad su Hajduk osnovali splitski studenti u Pragu, a profesor Josip Barač dao našem klubu ime. Nekoliko godina kasnije, kad je osnovano Sveučilište u Splitu, ono je postalo jedan od simbola grada, centar znanstvene, umjetničke i akademske izvrsnosti sa značajnim odjekom (baš kao i Hajdukovim) i izvan granica Dalmacije.

Najstarija sastavnica splitskog sveučilišta osnovana je 1945. i prije samog Sveučilišta, a Prirodoslovno-matematički fakultet kao sljednik te institucije prošle godine je proslavio 75 godina neprekidnog postojanja pod različitim imenima i kontinuiranog školovanja mladih ljudi iz cijele regije u području prirodoslovlja. Poveznica Hajduka i PMF-a nije samo u akademskoj pozadini ni u impresivnoj tradiciji obiju institucija.

Hajduk je i nastavna baza PMF-a, u dvorištu zgrade na sveučilišnom kampusu ponosno stoji Hajdukova murva nastala sofisticiranim genetskim metodama iz originalne Hajdukove murve. Bio je to, kako kažu, tek okidač za upis PMF-a u Park, jer pravi razlozi su već odavno znani:

„Nigdje na svijetu kao kod nas u Dalmaciji jedna institucija nije toliko sinonimizirana s cijelom regijom i njezinim žiteljima. Dalmacija je prepuna simbola, ali sve te slike, zvukove, boje i mirise Hajduk spaja u jedinstveni simbol sviju nas. Nigdje kao ovdje jedan klub nije toliko integriran u društvenu zajednicu da ga možete vidjeti na svakom zidu, čuti u svakoj pjesmi, osjetiti u svakoj pori i domu ovog podneblja. Tu jaku privrženost i spojenost nemoguće je ne primijetiti i svakom fureštu koji posjeti naše more. Stranac bi to nazvao fanatizmom, ostacima tradicionalnog načina života koji iznimno poštuje predaju i tradiciju, racionalno to pokušao objasniti strašću tipičnom za mediteranski temperament. Ali nijedan argument ne može potpuno otkriti što je to u svima nama, koja je to ludost i vatra. Najjednostavnije je reći: to je čista ljubav. Zbog svega je toga Hajduk oduvijek bio narodni klub, klub svih onih koji ga vole, i takav treba zauvijek i ostati. To je njegova esencija, ali i snaga“, poruka je koju su odaslali s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Priodoslovno-matematički fakultet pokazao je privrženost Hajduku imenom u Parku gdje se već sada nalazi gotovo 1100 imena i tek nešto više od 800 slobodnih mjesta koje čekaju nove donatore na https://nashajduk.hr/za-sva-vrimena/.