Ante Erceg: Motivacija nam je Hajduk

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook

Proteklih se tjedana kroz medije često spominjao jedan njemački grad i Društvo prijatelja Hajduka koje ondje djeluje, i to zahvaljujući njihovom angažmanu na humanitarnom polju, ali i upisivanju imena glazbene legende u tematski park za sva vrimena. Radi se naravno o Stuttgartu i tamošnjem DPH, a o aktualnim događajima te budućim planovima razgovarali smo s Antom Ercegom, predsjednikom društva, po zanimanju ugostiteljem, a porijeklom Trogiraninom s korijenima iz Vrlike. Također,  Njemačka je zemlja u kojoj je na snazi Regel 50+1 model, pa su nam rekli nešto i o svome viđenju modela po kojem Hajduk funkcionira.

Kako ste se odlučili upisati Oliverovo ime u tematski park i pomoći otkupu kluba?

Oko Olivera nismo puno razmišljali. Većina nas u drugoj ili čak trećoj generaciji sluša Olivera. Može se reći da smo odrasli uz njegov glas. Za nas Hrvate u Njemačkoj, Oliver je bio bitna poveznica prema Dalmaciji, ali i Hajduku. Kako je i sam već sudjelovao u projektu te je upisao svoje ime na navijački dres, zamolili smo obitelj Dragojević da to upotpunimo i da njegovo ime upišemo u tematski park te da uz naša srca bude upisan i tu, Za Sva Vrimena. Obitelj Dragojević nam je prepustila veliku čast i mi smo to sa zadovoljstvom preuzeli. Ovo je naša zahvala Oliveru za sve lijepe trenutke koje nam je poklanjao.

 

Što vas motivira na rad u DPH-u?

Glavna motivacija je Hajduk! Veliki Hajduk! Ali Hajduk na temeljima na kojima je nastao. Želimo pošten i transparentan klub u kojem se cijeni škola, obrazovanje… Socios model je temelj njemačkog nogometa, model u kojem članovi, tj. navijači štite klub. Svakim danom se budimo s motivacijom da od Hajduka napravimo još veći klub, s još više članova. Na kraju krajeva broj članova je preslika veličine kluba, a da bi osigurali snažno članstvo i socios model, moramo doći i do nekog dijela vlasništva u klubu.

Aktivni ste u raznim humanitarnim akcijama, možete li opisati koja vam je posebno ostala u sjećanju?

Osobno sam tek nekoliko mjeseci u predsjedništvu društva, tako da mogu samo govoriti o akcijama u kojima sam osobno sudjelovao. Medijski je najviše popraćena nedavna posjeta Đakovu, dok je meni najdraža naša posjeta maloj Martini, kojoj smo pomogli u financiranju lifta s kojim bi je majka mogla dostojno uvesti u stan. Na nama je, kao na udruzi s ovolikim brojem članova, na neki način i obveza da pomognemo koliko možemo. Stotine članova donose i društvenu odgovornost za sve nas.

Što planirate u budućim akcijama?

Svakodnevno radimo na novim akcijama, a najviše se orijentiramo na edukaciju članova. Velik broj članova u Njemačkoj nije dovoljno upoznat s projektom otkupa dionica, a dosta onih koji nešto znaju zbog samog postupka odgađaju sudjelovanje u projektu Za Sva Vrimena. Baš zato smo na našoj nedavnoj Biloj Večeri, tj. proslavi rođendana Hajduka sve stavili pod znak projekta Za sva vrimena. Imali smo štand za učlanjivanje na kojem smo se potrudili upoznat članove s projektom i informirati ih kako da sudjeluju u projektu. Postupak je dosta kompliciraniji nego u Hrvatskoj, pa pokušavamo biti ruka pomoći u odluci te aktiviranju trajnih naloga ili uplati prve donacije. Ljudi su DPH Stuttgart 2014. osnovali samo radi ovoga… i na nama je da našu 50+1 REGEL priču osiguramo u našem najdražem klubu.