Nedavanje razrješnice čin je nezadovoljstva radom Uprave u 2019. godini

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook

Svaka Skupština za dioničare HNK Hajduk Split, a posebno za Naš Hajduk koji s 24,53 % dionica predstavlja članove Hajduka od iznimne je važnosti. Uvijek iznova treba podsjetiti da je sudjelovanje na Skupštini prilika da se komentiraju, pohvale ili kritiziraju rezultati rada Uprava i Nadzornih odbora, teško izboreno pravo navijača Hajduka. Hajduk je klub svojih navijača, a upravljanje Hajdukom se temelji na transparentnosti i demokraciji.

Tu činjenicu je važno istaknuti i zbog čestih pokušaja dovođenja javnosti u zabludu i stavljanja pritisaka na navijače da podižu i spuštaju palac dolje, postavljaju “krpe” ili nešto treće, kao da se radi o razularenoj masi čije kritike su neosnovane, emotivne i na osobnoj razini. Upravo suprotno, svi komentari, stavovi i mišljenja izneseni na današnjoj Skupštini temelje se na javno dostupnim planovima i objavljenim materijalima.

Tajnik Našeg Hajduka Luka Domikulić u govoru se osvrnuo na proteklih godinu dana nabrajajući neuspješne pokušaje ostvarenja ključnih ciljeva Kluba.

Član Upravnog odbora Našeg Hajduka Miro Živković komentirao je financije Kluba za 2019. i 2020. godinu. Naglasio je važnost financijske stabilnosti i likvidnosti te potrebu smanjenja ovisnosti o prodaji igrača.

Godina je obilježena i rezultatskim neuspjesima, ispadanjem iz Europe od malteške Gzire i u ranoj fazi Kupa od Gorice i trenutno najlošijim plasmanom u HNL-u od kada je Hrvatske, te je time propuštena i prilika za smanjenje ovisnosti Kluba o transferima. Jedan od posljednjih udaraca je i pokušaj pregovora s Hrvatskim nogometnim savezom od čijih je obećanja i rokova ostalo samo mrtvo slovo na papiru i još jedan poraz. Iako se taj poraz nije dogodio na nogometnom travnjaku, on je poraz ideala na kojima je Hajduk osnovan i po kojima je živio više od stoljeća.

U 2019. godini dogodile su se i brojne kadrovske promjene, a one važne, koje su trebale ojačati odjele i sustav unutar kluba nisu se dogodile, iako su predviđene strateškim okvirom koji je usvojen na Skupštini kluba 2018. godine. Radna verzija strategije koja je trebala biti usvojena na ovoj Skupštini nema puno dodirnih točaka s usvojenim dokumentom kao što nema ni ono najvažnije – sportsku strategiju.

Iz svega navedenog očigledno je zašto nismo dali razrješnicu predsjedniku Uprave za 2019. godinu i tim činom smo kao suvlasnik izrazili nezadovoljstvo rezultatima rada predsjednika Marina Brbića.

Odluka o njegovom imenovanju ili smjeni, kao i odgovornost za ove poteze u rukama je Nadzornog odbora kojeg su članovi birali na demokratskim izborima. Voljeli bismo da odlučnost kojom se obraćaju javnosti, navijačima i članovima, pokažu i prema Upravi kluba prilikom zadavanja ciljeva i vrednovanja ostvarenog, a posebno prema HNS-u i politici.