Odabrano idejno rješenje za tematski park na Poljudu

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Facebook

Autori pobjedničkog rješenja za tematski park kod Poljuda su Ozana Ursić i Vedran Kasap. Objavljeno je to danas na tiskovnoj konferenciji udruge Naš Hajduk na kojoj su uživo i otvorene omotnice s imenima autora.

Ocjenjivački sud istaknuo je sceničnost rješenja, stvaranje uspomena kroz instalaciju koja će postati zaštitnim znakom svih navijača, ljubitelja nogometa i samog grada Splita, a samo rješenje procijenjeno je održivim i unutar financijskih gabarita. Sami elementi bit će izrađeni od tehno betona te prekriveni pločama od mesinga s imenima donatora. Dodatna vrijednost ovoga rješenja  je i modularni pristup, odnosno mogućnost naknadnog dodavanja imena. Elementi rješenja su otprilike deset metara dugi te oko tri metra visoki. Na elementima se može sjediti, igrati, iskoristivi su u prostoru, a iz samo jedne točke čine natpis Hajduk.

Voditelj projekta otkupa dionica kluba Tomislav Mikulić zahvalio se članovima stručnog žirija, koji su odradili pet sjednica kako bi odabrali najbolje rješenje. Najavio je i izložbu svih pristiglih radova, koja će biti postavljena u City Center One Split od utorka 19. prosinca. Sada slijedi izrada izvedbenog rješenja, a udruga Naš Hajduk nada se kako bi na proljeće 2018. godine sve trebalo biti spremno za početak radova.

Predsjednik žirija Branko Franceschi izrazio je zadovoljstvo natječajem, pogotovo jer se radilo o zahtjevnom zadatku s relativno kratkim vremenom za izradu rješenja. Zadovoljan je bio kako količinom tako i kvalitetom radova.

Pobjednički rad bio je jedan od ukupno 18 prijavljenih. Obzirom na činjenicu da su finalna rješenja zahtijevala multidisciplinaran pristup i zajednički rad profesionalaca različitih struka te da je velika većina pristiglih radova bila iznimno kvalitetna, s punim pravom može se reći kako je natječaj bio uspješan, a pobjedničko rješenje vrhunsko. Osim prvonagrađenog rada, čiji će autori podijeliti 25 tisuća kuna, ostali nagrađeni radovi su kao petoplasirani rad Ivana Kujundžića i Ante Pirca, na četvrtom mjestu je grupa autora koju čine Zrinka Maranić, Helena Miholić, Lovro Ćuk i David Kramarić. Marko Klarić je autor trećenagrađenog rada, a korak do najboljeg je rješenje arhitektonskog studija Porticus.

Stručni žiri činili su predstavnici Hajduka i udruge Naš Hajduk Slaven Marasović i Ivan Rilov te Ivica Mitrović s Umjetničke akademije u Splitu, arhitekti Tonči Čerina, Dujam Ivanišević i Dragan ŽuvelaBranko Franceschi, povjesničar umjetnosti i ravnatelj Galerije Umjetnina Split i Maša Milovac, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva.

Žiri je ustvrdio da je čitav proces proteklo bez nesuglasica, a pobjednički rad odabran je kao najbolji odnosno kao onaj koji je ispunio temeljne zahtjeve natječaja i ponudio suvremeno, funkcionalno i inovativno rješenje prikaza imena u parku koje će odražavati trajnu emotivnu sponu kluba i njegovih navijača, no uz to i biti novi zaštitni znak i turistička atrakcija Grada Splita.